Actul de deces se intocmeste la primaria unitatii administativ teritoriala in a carei raza s-a produs decesul ori s-a gasit cadavrul, in termen de 3 zile de la data decesului, in care se cuprind atat ziua in care s-a produs, cat si ziua in care se face declaratia. Acte necesare:

  • certificatul medical constatator al decesului;
  • certificatul de nastere si de casatorie, dupa caz;
  • actul de identitate al decedatului;
  • fotocopia actului de identitate al declarantului;
  • aprobarea parchetului in cazul in care decesul se datoreaza unei sinucideri, unui accident sau altor cauze violente (declaratia facandu-se in termen de 48 de ore), precum si in situatia in care decesul nu a fost declarat si inregistrat in termenul legal.

In cazurile in care declarantul nu poate prezenta certificatele de stare civila si/sau actul de indetitate al persoanei decedate, acesta declara, in scris, motivul neprezentarii acestora, precum si datele de stare civila ale decedatului.

Odata cu eliberarea certificatului de deces ofiterul de stare civila elibereaza declarantului o adeverinta de inhumare sau de incinerare, intr-un singur exemplar.

Inhumarea sau incinerarea unui cetatean roman al carui deces s-a produs si s-a inregistrat in strainatate, se face pe baza adeverintei de inhumare sau incinerare eliberata de primaria in a carei raza teritoriala urmeaza sa se faca inhumarea sau incinerarea.

Atentie! Inaintea declararii decesului va recomandam sa fotocopiati certificatul medical constatator al decesului, intrucat acest document reprezinta documentul primar care sta la baza inregistrarii actului de deces si, drept urmare, nu se mai pot elibera ulterior, (dupa inregistrare), copii xerox.