Cererea de divort pe cale administrativa se face in scris, se depune si se semneaza personal de catre ambii soti, in fata ofiterului de stare civila de la primaria care are in pastrare actul de casatorie sau pe raza careia se afla ultima locuinta comuna a sotilor.

In cererea de divort fiecare dintre soti declara pe propria raspundere ca este de acord cu desfacerea casatoriei; nu are copii minori cu celalalt sot, nascuti din casatorie sau adoptati sau din afara casatoriei lor; nu este pus sub interdictie; nu a mai solicitat altor autoritati desfacerea casatoriei.

Acte necesare:

  • certificatul de casatorie in original si copie xerox;
  • certificatele de nastere in original si fotocopii;
  • documentele cu care se face dovada identitatii in original si fotocopii;
  • taxa pentru divort este de 500 lei si poate fi achitata in contul RO13 TREZ 2107025000X XXXXdeschis la Trezoreria Targoviste pentru Primaria Ocnita sau la casieria primariei.

In cazul cetatenilor straini, certificatele de nastere trebuie sa indeplineasca cerintele de legalitate prezavute in conventiile internationale si tratatele incheiate intre Romania si statele ai caror cetateni sunt.

Ofiterul de stare civila acorda sotilor un termen de 30 de zile calendaristice, calculate de la data depunerii cererii, pentru eventuala retragere a acesteia.

La expirarea termenului de 30 de zile calendaristice, ofiterul de stare civila delegat verifica daca sotii staruie sa divorteze si daca, in acest sens, consimtamantul lor este liber si neviciat, solicitand sotilor o declaratie.

Daca sotii nu se prezinta impreuna dupa expirarea termenului de 30 de zile, ofiterul de stare civila intocmeste un referat, aprobat de primar, prin care dosarul de divort se claseaza.

In aceleasi conditii ofiterul de stare civila claseaza dosarul daca ambii soti sau numai unul dintre acestia inteleg/intelege sa renunte la divort, daca inainte de finalizarea procedurii de divort, unul dintre soti este pus sub interdictie, daca intervine nasterea unui copil sau daca unul dintre soti a decedat, casatoria incetand prin deces.

In ipoteza in care sotii staruie sa divorteze, ofiterul de stare civila constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor si elibereaza certificatul de divort care va fi inmanat fostilor soti intr-un termen de maxim 5 zile lucratoare.