Targoviste

In istoria poporului roman, orasul Targoviste are un loc important. Acest oras este vechea cetate de scaun a Valahiei, centru economic, militar, politic, cultural si religios cu mare Insemnatate la acea vreme. Fiind atestat documentar In 1396 in „Impresii de calatorie” scris de Johannes Schiltberger, Targoviste a devenit rapid o capitala puternica, cu mare influenta si renume in Europa Centrala si de Sud-Est. Acest fapt este atestat si de prezenta pe toate hartile Evului Mediu, de numeroasele descrieri din textele si imaginile apartinand acelei perioade, cat si de documentele existente in marile biblioteci si muzee europene.

De la lunga perioada cat a fost capitala Valahiei, Targoviste a nascut in timp un numar mare de personalitati si evenimente ce au contribuit la aparitia si imbogatirea spiritului national romanesc.

Un periplu in Targoviste ar trebui sa inceapa desigur de la „Curtea Domneasca”. Primul nucleu dateaza din timpul domniei lui Mircea Cel Batran, fiind dezvoltat apoi de conducatorii ce au succedat.

In timpul domniei lui Vlad Tepes a fost construit „Turnul Chindiei”, care a devenit si emblema orasului. Petru Cercel a ordonat construirea celei de-a doua case princiare, si a bisericii de la Curtea Domneasca. In timpul domniei lui Matei Basarab, casa princiara a fost reparata si au fost construite si baile turcesti. Ca o extensie, au fost gasite biserica Sf. Vineri si casa printesei Balasa langa ruinele casei lui Dionisie Lupu.

In 1517, mitropolia a fost mutata la Targoviste, in timpul domniei lui Neagoe Basarab, care a construit si vechea biserica a mitropoliei, una din cele mai mari si mai frumoase la acele vremuri. In timpul domniei lui Matei Basarab o tipografie a functionat la mitropolia Targoviste, tiparind lucrari importante.

In 1889 a fost decisa demolarea vechii biserici si a fost Inlocuita cu aceea pe care o putem admira si astazi – lucrarea arhitectului francez Lecomte de Nouy.

Inaltandu-se semet asupra orasului de pe dealurile ce stau la poalele muntilor Bucugi si Leaota, „Manastirea Dealu” a fost ridicata de Radu Cel Mare. In timp a devenit un important centru cultural si un simbol al maretiei nationale. Acesta a fost locul unde Macarie a tiparit primele texte cu litere chirilice din istoria poporului roman. Acesta a fost locul unde reprezentantii Imparatului Rudolph al Treilea au venit sa semneze tratatul de alianta cu Mihai Viteazul, primul domnitor care a reusit sa faca unificarea principatelor romanesti. La „Manastirea Dealu” i se odihneste capul lui Mihai Viteazul, ucis miseleste. In partea sudica a „Manastirii Dealu” un minunat peisaj al orasului ne apare In fata.

In Centrul Vechi al orasului, care Inca mai mentine frumoasele case ale nobilimii si negustorilor gasim si faimoasa manastire „Stelea”, care dateaza din secolul al XVI-lea. Bogata mostenire de obiecte si documente care reconstruiesc o parte din istoria orasului poate fi gasita la galeriile complexului national „Curtea Domneasca”. Multe cladiri (adevarate monumente istorice si arhitecturale) apartinand acestui complex contin muzee si expozitii care ofera, deopotriva localnicilor si turistilor care viziteaza vechea capitala monumente de glorie, ca si de activitate creatoare intensa a orasului Targoviste. Primul grup de muzee is compus din „Muzeul de Istorie”,”Muzeul de Arta”,”Muzeul Politiei” si „Muzeul de etnografie”. In apropiere se gaseste un grup muzeistic, compus din „Muzeul Scriitorilor Damboviteni”, adapostit de casa scriitorului Al. Bratescu-Voinesti si „Muzeul Tiparului si vechii carti romanesti” In casa marelui om de cultura Constantin Cantacuzino Stolnicul.

Veghind parca asupra destinului orasului, inca de acum 100 de ani, cladirea primariei Targoviste este o bijuterie arhitecturala, opera a arhitectului italian Vignossa. Targoviste a fost supranumit si „Florenta Valahiei”, de unul dintre scriitorii comtemporani – Mircea Horia Simionescu, fiu al acestui minunat oras care abia asteapta sa ofere vizitatorilor sai multe empresii placute,puternice si durabile.


PUCIOASA

PUCIOASA – oras statiune balneara de peste 170 de ani, asezata pe cursul superior al Ialomitei la 20km nord de municipiul Targoviste si o altitudine de 400m, beneficiaza de o pozitie frumoasa deschisa, de o parte si de alta cu dealuri taraganate de sub care tâsnesc binefacatoarele izvoare de pucioasa (sulfuroase), de unde i se trage si numele de Pucioasa.

Izvoarele sulfuroase au o mare concentratie (1.152mg/l), sulfatate, clorurate, slab bicarbonate, calcice, sodice, magnezice ce au determinat dezvoltarea statiunii balneoclimaterice de interes general, cu functionare permanenta. Climatul de deal, cu temperatura medie anuala de peste 10 grade Celsius si cu precipitatii de 750mm anual, ca si existenta apelor minerale, face ca statiunea sa fie recomandata pentru tratamentul afectiunilor reumatismale, posttraumatice, neurologice, periferice si centrale, respiratorii, dermatologice si cardio-vasculare.

Cai de acces:
  • feroviara: gara Pucioasa pe linia Bucuresti-Titu-Pietrosita
  • rutiera: pe drumul national Bucuresti-Targoviste-Sinaia la 20km nord de Targoviste si 40km de Sinaia

Sinaia

SINAIA – POZITIONARE

Situata pe DN1 sau E60 la 125 Km de Bucuresti;
Populatia: 14.000 locuitori;
Altitudine: 800 – 1000 m;
Climat subalpin;
Temperatura medie: vara + 15 grade Celsius; iarna – 3,5 grade Celsius;
Grosimea medie a stratului de zapada (ian, feb.) 50 cm (la statia meteo Cota 1500).

SINAIA – ISTORICUL STATIUNII

Sinaia este o statiune climaterica de vacante si turism, pentru toate varstele, in toate anotimpurile. Datorita aºezarii sale in Carpatii Meridionali,la poalele muntilor Bucegi, este statiunea ideala pentru practicarea sporturilor de iarna: schi, sanie si bob, pe partii special amenajate pentru agrement si concursuri. Mijloace moderne de transport pe cablu stau la dispozitia dumneavoastra, pentru acces in munti, sau la partile de schi: Telecabine, Telescaun, Teleschiuri. Fosta resedinta a Familiei Regale de Hohenzollern (1886 – 1947) SINAIA a fost creata odata cu construirea Castelului Peles.

Arhitecti de prestigiu ai timpului au proiectat si construit vilele elegante ale protipendadei Romaniei, din acea perioada, care impreuna cu cladirile monumentale ale Castelelor Peles, Pelisor si Foisor, Manastirea Sinaia, Cazinoul, asezate toate in parcuri pline de flori, au dat renumele acestei noi localitati, de Perla Carpatilor.

SINAIA – IZVOR DE SANATATE

Datorita asezarii sale in zona subalpina,inconjurata de mari paduri de fag si brad, Sinaia este puternic ozonata, cu aer lipsit de pulberi si alergeni,bogat in radiatii ultraviolete. Istoricul sau balneologic incepe de la 1880, cand se inaugureaza Stabilimentul Bailor de Hidroterapie.