Despre muzeul nostru

Anii care au trecut au luat cu ei oamenii, stramosii nostri ramanand numai amintiri si cateva obiecte. Ceea ce nu mai exista nu poate fi reinviat, dar prin patrimoniul muzeului nostru satesc vom putea pastra, pentru prezent si mai ales pentru viitor, urma lasata de-a lungul vremurilor de vechile generatii.

Acest mic muzeu s-a nascut in anul 2006 si este rodul daruirii unui om care nu mai este printre noi,Vasile Voiculescu, dar si al primarului Viorel Cismaru care, impreuna cu fosta directoare de Camin Cultural, Maria Cobianu, a reusit sa stranga obiecte vechi de la cetatenii din comuna si sa le expuna intr-o sala de clasa si pe culoarul acestei scoli vechi.

Deoarece Biblioteca Comunala a fost mutata la Caminul Cultural Ocnita au mai ramas libere o sala de clasa si o camera mai mica (fostul secretariat al scolii) pe care primarul comunei, cu aprobarea conducerii unitatii de invatamant, a hotarat sa o utilizeze tot pentru muzeu. Asa se face ca in august 2015 a inceput reamenajarea muzeului, in sensul ca s-au pardosit salile de clasa cu dusumea, s-a pus lambriu din lemn atat in sali cat si pe hol, s-a varuit, s-a schimbat usa de la intrare etc. In perioada noiembrie 2015-ianuarie 2016 au fost reasezate obiectele de catre inimosi salariati ai Primariei Ocnita si a reanceput actiunea de colectare de obiecte vechi de la cetatenii din comuna.

Sectia de etnografie si arta populara a acestui muzeu este amenajata in doua camere (foste sali de clasa) care ofera o imagine fidela a unei gospodarii taranesti de la inceputul secolului XX si chiar mai de demult. Muzeul reconstituie ambianta intima a unei locuinte din Ocnita prin intermediul mobilierului specific, a uneltelor de munca, a vaselor, a presurilor si cusaturilor populare specifice. Ceramica, lazile de zestre, putineele, copaile, toate lucrate manual de mesteri populari, daracul pentru lana, razboaiele de tesut, sucala, vartelnitele si multe alte obiecte alcatuiesc o comoara a muzeului.

Costumele populare expuse sunt si ele vechi de aproape un secol si se afla intr-o stare buna de conservare.

Mai sunt expuse documente vechi, tablouri cusute manual, cateva icoane pe sticla pictate de fosti elevi ai scolii, o colectie de numismatica, un coltisor dedicat veteranilor de razboi, dar, mai presus de toate, aici exista ceva din sufletul romanului muntean care nu poate voi cu nici un chip sa i se smulga istoria din fiinta spirituala.

Consideram ca muzeul nostru este ca o oglinda in care, daca stii sa privesti dincolo de imaginile pitoresti in mijlocul carora s-a infiripat comuna, descoperi viata unor oameni harnici si pasnici, dragostea lor pentru frumos si ambitia de a-si gospodarii asezarea. Descifrezi in obiectele expuse, ca intr-un hronic al comunei, o pagina de istorie vie, o istorie faurita si scrisa de acesti oameni mandrii si demni, constienti de vechimea si perenitatea lor.

Atata timp cat la conducerea comunei Ocnita si in aparatul administrativ al primariei vor exista oameni cu suflet, carora nu le este rusine de strabunicii lor care erau tarani adevarati, va continua actiunea de colectare si de expunere a obiectelor vechi pentru ca numai asa comunitatea noastra va dainui peste veacuri.

Galerie foto:

În prag de Dragobete o minunată familie, Bianca si Ionuț, împreună cu nășicul mic ședință foto la Muzeul satului din Ocnița

Vizita de Dragobete la Muzeul satului din Ocnita, Dambovita

Muzeul Satului Ocnita