Invatamantul in comuna dateaza de la jumatatea secolului al XIX-lea, prima scoala luand fiinta in anul 1840.

In 1970, in comuna, functionau trei scoli de cultura generala cu peste 851 de elevi, procesul de invatamant fiind asigurat de 36 de cadre didactice. In acelasi an, erau in activitate un camin cultural (infiintat in anul 1936), biblioteca publica, cinematograf, dispensar medical, casa de nastere si altele.
Dupa anul 1857, cursurile se vor tine in casa sfatului; in anul 1885 locuitorii construiesc local nou pentru scoala.

Scoala cu clasele I-VIII Ocnita a fost terminata si data in folosinta in anul 1985. Pentru instruirea copiilor de varsta scolara in comuna functioneaza un numar de doua scoli de cultura generala si doua gradinite, in anul scolar 2003-2004 existand un numar de 450 de elevi (220 in clasele I-IV si 230 in clasele V-VIII) si 95 de prescolari.

Instruirea copiilor este asigurata de un numar de 34 de cadre didactice, dintre care 4 in invatamantul prescolar.

Baza materiala a scolii

Scoala cu clasele I-VIII Ocnita cuprinde: 14 sali de clasa, 2 laboratoare (unul de informatica si unul de biologie), o sala de sport, o biblioteca si alte anexe. Scoala are linie telefonica directa. 
Incalzirea se face cu gaz metan. 
Scoala are in dotare 8 calculatoare, un calculator multimedia dotat cu echipamente periferice (scanner, imprimanta).

Performante ale elevilor scolii

Elevii scolii noastre participa la concursurile organizate la nivel judetean: „Sanitarii priceputi”, „Cea mai buna patrula scolara”, „Prietenii pompierilor”, obtinand frecvent locurile II, III. 
De remarcat sunt rezultatele echipei de oina care in anul scolar 1998-1999 a ocupat locul II la „Campionatul National Scolar de Oina”.