иии Harta site иии Contact иии Prima pagina иии
Comuna Ocnita
Prezentare
Hotarari
Dispozitii
Proiecte
Protectia civila
Starea civila
Invatamantul
Evenimente
Cultura
Muzeul Ocnita
Monumente si Biserici
Imprejurimi
Primaria Ocnita
Organizare
Consiliul local
Relatii cu cetatenii
Informatii publice
Realizari
SVSU
Prezentare
Descarca fisa

Site creat de
Crios

Asezare geografica


Sub aspect geografic, comuna Ocnita este situata in partea de est a judetului Dambovita, pe o suprafata de 41 km patrati, avand un relief deluros. Este strabatuta de paraurile: Apa Sarata, Valea Dulce si Zbighezea.
Vazuta de pe culmea dealurilor apare ca o oaza inconjurata de inaltimi invesmantate in haina verde a codrilor de foioase.
In partea de nord se invecineaza cu localitatile Valea-Lunga si Iedera, la sud cu localitatea Gura-Ocnitei, la est cu orasul Moreni iar la vest cu localitatile Glodeni si Razvad.

Cele mai apropiate orase de comuna Ocnita sunt: Targoviste - 20 Km si Moreni - 15 Km.

Legatura cu Targoviste este realizata prin drumul judetean Ochiuri-Ocnita si drumul national Targoviste-Gura Ocnitei-Ploiesti.

Atestare documentara

Vechimea locuirii este atestata de urmele din epoca bronzului depistate in punctele "Cornis" si "Dealul Scoartei" si o asezare geto - dacica, ce se afla la sud de localitate (500 m) pe marginea paraului Ocnita.

Toponimul (ocna, ocnita = exploatare, mina de sare) vine de la Ocna Mica de langa Targoviste (spre deosebire de Ocna Mare), amintita inca din secolul XV, cand se extragea sare de aici.

Cu numele de Ocnita, este amintita la data de 15.05.1628 si 18.12.1704. In secolul al XVIII-lea aici se practica viticultura, manastirea Dealu avand dreptul sa incaseze "vinariciul", adica "din zeaca vedre, o vadra" (document din 1.09.1753).

La 29.02.1780, ecumenul manastirii Dealu mentioneaza despre locuitorii din Ocnita "o padure da ghinda ce are manastirea acolo o prapadesc ei cu taiatul. Cramii pe la vii isi fac, buti, casa, grajduri si orice le trebuiesc, iar la manastire nu se supun sa dea nimic".

Pe la 1841 a inceput aici exploatarea petrolului, ecumenul manastirii Dealu invoindu-se cu logofatul Fotache Manolescu ca, impreuna cu alti "tovarasi ce-si va gasi, ori muncitor sau cu capital... sa faca sapaturi si puturi pentru pacura, ori unde va gasi... la Ocnita, Glodeni sau Colibasi, cu toata a sa cheltuiala".

In punctul Posada se gasesc izvoare de apa sulfuroasa.

Suprafata comunei de 4104 hectare este utilizata in felul urmator: 480 hectare de terenuri arabile, 956 hectare de pasuni si fanete, 2404 hectare de paduri si alte categorii.

Pe langa ocupatiile traditionale, o parte din locuitorii comunei lucreaza la intreprinderile din orasele Moreni si Targoviste.

In anul 2000, populatia comunei era de 4323 de locuitori (2199 de barbati si 2124 de femei); in anul 2002 populatia este de 4401 locuitori, dintre care 2213 barbati si 2188 de femei, densitatea fiind de 107 locuitori/km2. In localitate functioneaza doua gradinite pentru copii, doua scoli generale conduse de prof. Eugenia Burlan, director coordonator.

Fondul de locuinte este de 1520, in Ocnita functionand 24 de unitati economico-sociale din domeniile comertului, productiei de mobila, industriei alimentare si a bauturilor.

Efectivul de animale existent in gospodariile locuitorilor este de: 434 de bovine, 458 de porcine, 553 de ovine, 7865 de pasari.

© 2004 Primaria Ocnita/Design by Crios SRL